Værtsgave, Julemarmelade og syltede ting og sager

Julemarmelade, værtsgave og syltede ting og sager

Her i december har den bl.a. stået på syltning, julemarmelade producering og småkagebagning.

Vi var til advent hos pigernes oldefar på 87 og han satte stor pris på værtsgaven med de hjemmelavede lækkerier til at forsøde december med 🙂

.

Julemarmelade

julemarmeladeEn af mine ynglingsdrikke i juletiden er gløgg, så hvorfor ikke lave en julemarmelade, der giver de samme dejlige smagsnuancer, som findes i gløggen 🙂

Nedenstående opskrift er selve definitionen af jul, med smagen af krydderier som kanel fra risengrøden, kardemommen fra pebernødderne og nelliken som typisk også bruges på flæskestegen.

De tager ca. 30 minutter at lave nedenstående julemalelade, men det er helt sikkert tiden værd, og vil være super god sammen med æbleskiverne eller på brød.

(Nok til 3 små patent glas)

400 g frosne jordbær

250 g frosne hindbær

1 stk. Vaniljestang

½ tsk kardemomme

½ tsk stødt nellike

1 tsk kanel

800 g syltesukker

1 dl. vand

Opvarm jordbær og hindbær med vandet i en gryde, tilsat vaniljestang der er flækket (jeg valgte at skrabe vaniljekornene ud og tilsæt frugtgrøden for ekstra smag). Kog i ca. 15 minutter indtil frugtgrøden er varmet godt igennem.

Fjern vaniljestangen og tilsæt de øvrige krydderier, samt sukker. Kog videre i ca. 5 minutter, indtil sukkeret er opløst.

Blend frugtgrøden med en stavblender indtil den ønskede konsistens er nået.

Hæld marmeladen over på små patent glas der er blevet steriliseret, ved at komme i kogende vand. Jeg vælger altid at tilsætte 1-2 tsk. atamon for at være sikker på at der ikke er urenheder i glassene.

Luk glassene og stil dem på køl, efter et døgn har du den skønneste marmelade der smager af rigtig jul.

Hvis du synes der gør lige lovlig meget jul over denne opskrift, så prøv dine egne smagsnuancer. Jeg har blandt andet tidligere prøvet og lave marmelade med lakrids pulver, som også giver en helt andet oplevelse end den traditionelle jordbærmarmelade.

Udstikkede Småkager Med Chokolade

smaakagerjulesmaakagerbagning500g hvedemel

250 g smør (rigtig smør)

2 æg

1 spiseskefuld sirup

250 g sukker

1 spiseskefuld vaniliesukker

Bland alle ingridienserne godt sammen så det bliver en fast masse og sæt den i køleskabet i et par timer

Rul dejen tynd ud og udstik løs. Der kan komme en del småkager ud af dejen afhængig af størrelsen. Tror ca. vi fik 30 stk. ud af portionen.

Bages ved 200 g i 8-10 min

Pyntes med glasur og drys 🙂

Syltede Agurkersyltede-agurkervaertsgave

Det her er en klassiker inden for syltning, og en af de nemmeste opskrifter jeg har prøvet indtil videre. Med lidt rutine så har du din egen syltede agurksalat på 5 minutter.

Som med så mange andre madvare i dag, så er dette ikke noget man skal lave for at spare penge, da du i de fleste supermarkeder kan få et glas syltede agurksalat til omkring 5-6 kroner, men hold da op en forskel det gør rent smagsmæssigt at lave sin egen agurksalat.

Under alle omstændigheder er det værd at bruge de næste 5 minutter på nedenstående opskrift på varmsyltede agurksalat, ikke for den økonomiske gevinst, som er yderst beskeden, men for den helt vidunderlig smag du får ud af de næste 5 minutter.

(1 stort patent glas)

1-2 aguker

20 peberkorn

8 spiskefuld sukker

3 dl. Eddike

1½ dl. Vand

1 tsk. salt

Skær agurkerne i skiver, og put dem i et steriliseret stort patent glas.

Glasset steriliseres ved at putte kogende vand i. Vi vælger altid at tilsætte 1-2 tsk. Atamon for, at være sikker på, at alle urenheder er fjernet.

Tilsæt 20 peberkorn i patent glasset, for at give lidt ekstra smag.

Tilsæt eddike, vand, sukker og salt i en gryde, og opvarm sylteblandingen, indtil sukkeret er opløst.

Hæld blandingen over i patent glasset, og luk glasset med det samme. Lad blandingen stå og køle lidt ned.

Sæt efterfølgende glasset i køleskabet, og efter et døgn har du dine egne hjemmelavede syltede agurker.

Man kan selv eksperimenter med andre smags nuancer, det er kun fantasien der sætter grænser. Vi har blandt andet prøvet os frem ved, at lave en blanding med chili, og en anden med fennikefrø, kunne også forestille mig at rosmarin eller f.eks. timian kunne give en anden oplevelse :).

Prøv dig frem det er nemt, og smager super lækkert.

 

 

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *