En smuk del af Danmark

Vi har besøgt Rubjerg Knude der ligger i den nordlige del af Danmark – Tæt på Lønstrup og kun 14 km. fra Løkken.

Det er mange år siden jeg har været der sidst. Tror det var, da jeg var barn jeg sidst besøgte stedet. Kan huske, at det var en helt speciel oplevelse at besøge området og det var det i sandhed også som I kan se på billederne. Da jeg var barn var der museum og bygninger omkring fyret. Det er nogle vilde naturkræfter, der raser ved Vesterhavet og ved Rubjerg Knude.

Fyret er bygget i år 1900 og blev bygget 200 m inde i landet.  Lyset fra fyret kunne ses 42 km. væk. Den sidste gang lyset i fyret var tændt, var i 1968. Nu er fyret meget tæt på havet og det er et spørgsmå om få år, før fyret må blive revet ned, pga. nedstyrtningsfare.

Det forventes allerede, at fyret er revet ned inden 2020.

Måske det ender med, at blive flyttet 40 meter ind i landet. Dette er til debat for tiden, pga historien, men også fordi, at det er en meget stor turistatraktion i nordjylland med op til 500.000 besøgende årligt. Vi var heldige at besøge fyret en dag, hvor der ikke var særlig mange besøgende.

Der er gratis parkering et godt stykke væk fra fyret. Man går på en grusvej og efterfølgende direkte på sandbanken. Det er derfor ikke et udflugtsmål for gangbesværede og det vil nok også være lidt svært, at have klapvogn eller barnvogn med.

Det er ikke muligt at holde tættere på fyret, da det er et fredet område.

 

Der er en stor klit omkring fyret, som er bestående af en kæmpe sandbanke, der nærmest sluger fyrtåret i horisonten.

Det var en smuk, men meget blæsende dag, vi besøgte Rubjerg Knude. Et godt tip er at tage solbriller og godt med tøj på, hvis der blæser. Vi var fyldt med sand over det hele da vi kom hjem. Det var lidt en udfordring, at få vasket af på en gang. Især mit og tøsernes hår var noget af en opgave 🙂

 

Fyret er 23 meter højt og står oven på en 60 m. høj klint. Det er det højeste punkt på Vestkysten i Vensyssel.

Det er gratis at komme op i fyret og man bliver belønnet med den smukkeste udsigt over Vesterhavet, når man har bestiget alle de mange trin, helt op til toppen af fyret.

Her kan man virkelig se naturens kræfter der  har været på spil. Jeg mindes der har lagt huse omkring fyret. Dette må være rester fra de huse der er fjernet. Der var masser af sten og pigerne fik også samlet en del, som vi har brugt på et andet projekt. Mere om dette i næste indlæg 🙂

Adressen er

Fyrvejen 30

9480 Løkken

Andre oplevelser  i området, der er værd at besøge –  Gateway  Naturlegeplads , Skulptur Parken , Fårup Sommerland  og der er 25 km til Nordsøen Oceonarium . Vi holder sommerferien i Nordjylland, så der kommer flere indlæg om oplevelser sommeren over.

Har I besøg Rubjerg Knude Fyr eller har I planer om det?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *