Hvordan lærer man børn gode pengevaner?

Reklame for Danske Bank

Hvordan lærer man børn gode pengevaner?

Hjemme hos os, taler vi meget om at det er vigtigt at spare op, hvis der er noget man gerne vil købe. Lommepenge er noget man tjener, og ikke noget man får.

Vi har været til arrangementet Pengekøbing i Aalborg. Det er en sjov og inspirerende dag for forældre og deres børn i alderen 5-10 år, og så er det gratis. 

Her kan man sammen lære om penge og gode pengevaner gennem leg, teater for børnene, og oplæg for de voksne af den anerkendte børnepsykolog Ulla Dyrløv. 

Børnene så teater imens de voksne hørte foredrag. Efter foredraget var der sjove aktiviteter, vi kunne prøve sammen, og der var mulighed for at vinde flere fine præmier, samt bytte sit medbragte legetøj.

Hvad har vi lært?

Pigerne skal lære værdien af madvarer, hvad koster toiletpapir og skal man nu købe de dyreste madprodukt ?

Der var bl.a. en rigtig fin aktivitet, hvor børnene fik at vide, at de havde 100 kr, at handle for til hele familien. 

Hvad skulle de handle ind, og hvor meget koster madvarer eller toiletpapir? Der var en købmand, hvor de fysisk kunne handle ind med indkøbskurv og det hele. 

De klarede det faktisk rigtig godt og endda bedre end jeg havde håbet på.  De var begge søde til at tænke på også at købe noget søsteren kan lide, og faren plejer at spise. 

Det var Sophia på 6 år der klarede det allerbedst med 103 kr. for alle madvarerne.

Silje på 9 tænkte også på at købe økologisk, som er noget vi og i skolen snakker meget om, så hendes kurv var lidt dyrere, men det var stadig flot klaret synes jeg.

 

Vi vil prøve at snakke endnu mere med dem, om hvad madvarer osv. koster, når vi er ude at handle og hvad der er vigtigt at købe frem for andet. Citatet er fra foredraget med Ulla Dyrløv.

Pilot for dit barn

Vi har også lært, at vi som forældrene skal være piloterne i familien. Dette er noget vi prøver at praktisere i forvejen, men nu har fået en visuelt billede på, som giver mening, især for mig.

En pilot spørger ikke om råd ved passager, hvordan flyet skal styres og hvilke valg der skal tages. Det er  forældrenes ansvar. Når børnene bliver 11 år og er mere udviklet i deres hjerner og er mere modne, er de klar til at tage valg.

Børn har brug for, at forældrene tager styringen, både i opdragelsen og også til at guides til, hvad de skal bruge deres lommepenge på.

Den voksne har erfaring, overblik og ansvar for at styre og navigere i familien.

Belønningstavle

Vi har også lært, at vi er på vej i den rigtige retning i forhold til pligter og belønningstavle, som jeg også har skrevet lidt om lige her. Efter foredraget er vi også blevet lidt klogere på hvordan vi kan bruge belønningstavlen. F.eks. kan der være nogle pligter, der giver dobbelt belønning.

Humor

Brug humor,  når børnene skal lære noget eller de skal have hjælp til opdragelsen. Gør uventede sjove ting, som gør det hele sjovere… også for de voksne 🙂

Det er lang tid siden vi sammen som familie har lært så meget om penge, på så kort tid. Jeg kan kun anbefale, at tale om penge og økonomi med børnene på deres niveau. Det er noget de vil kunne bruge igennem hele livet. 

Pengekøbing er landsdækkende og vil snart komme i flere byer rundt om i landet.

Du kan læse mere om arrangementerne og hvornår de afholdes lige her.

Har du tips til gode pengevaner?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *